torsdag 5 januari 2017






Fryser ni idag?!
Vilken tur att den tunna tunikan var slut såld för istället köpte jag ylle tunikan ni kan se på bilden ( köpt hos Vilona) som har härliga kläder kanske mest för mognare kvinnor.Kläderna är av bra kvalitet.Priserna ja finns nånting för varje börs....Direkt efter julen hade de dessutom rea femitio procent på nästan allt....

Konstläder legginsen och cardiganen med konstläder ärmar är köpta hos Zara  och en av favorit kombinationen  för tillfället.....

Lovade er ju receptetet på hallon moussekakan och här kommer receptet...
Botten: 1pkt bastonge kex smaksatta med kanel
70 g smör
 Fyllning!
10 gelatinblad
600 g inhemska hallon
8 dl vispgrädde
400 g färskost naturell ( inte lätt)
2 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 msk citronsaft
Smula kexen  med en mixer eller hammare
smält  smöret blanda  det smälta smöret med kexen
sätt i en form med löstagbar kant,sätt bakplåtspapper i bottnet.
Grädda i 175 c i 10 min,
Sätt gelatinbladen i blöt.

Mixa bären i en mixer om du vill kan du sila hallonmoset genom en sil/ durkslag
Vispa grädden.Sätt färskosten i hallonbladningen och rör om tills det inte finns någo ostklimppar,tillsätt sockret...
Värm citronsaften och krama ur gelatinbladen och sätt gelatinbladen i den varma citronsaften.
Häll citronsaften i en tunn stråle i hallonblandningen genom att hela tiden röra om.Rör i grädden.
Häll över kexen...
Låt kakan stela i kylskåp minst 4 h men helst över natten ....
Dekorera med choklad och hallon...

Vadelmamoussekakku!
Pohja
1 pkt kandisokerilla ja kanelilla maustettuja keksejä( Bastogne)
70 g voita
Täyte
10 liivatelehteä
600 g suomalaisia vadelmia
8 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa ( ei kevyttä)
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 rkl sitruunamehua
Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vasaralla( laita keksit pussiin jos käytät vasaraa)
Sulta voi,sekoita voi keksiin joukoon.
Laitta leivin paperi  irtopohja vuokaan.Laita keksi seos vuoan pohjalle ja paista 10 min 175 c
Laita liivateledhet likoon kylmään veteen
Soseta marjat jos halut niin voit  painella marjat siivilän läpi.
Vahdota kerma.
Sekoita marjat ja tuorejuusto ja sokerit.
Kuumenna sitruuna mehu kattilassa ja  purista vesi pois liivatelehdistä ja laita ne kuumaan sirtuunamehuun .
Kaada sitruuna mehu ohueena nauhana koko ajan sekoittaen vadelmaseokseen.
Kaada vaahdotettu kerma joukoon ja sekoita.
Kaada seos keksien päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa 4 tuntia  mutta mieluiten seuraavalle päivälle.

Rödbetsbiffar!
koka 4 rödbetor tills de är mjuka gör de helst dagen före.
Riv rödbetorna på ett rivjärn.
Blanda i 1/2 -1 dl vetemjöl och 1 - 2 dl skoprsmulor
1 frp färsost naturell
1 grönsaksbuljong hetta upp i lite vatten
2 ägg 
Kryddor efter smak
själv använder jag salt,svartpeppar och paprika krydda.
Stek dem!

Punajuuripihvejä!
Keitä noin neljä punajuurta (pehmeäksi)
kannattaa keittää päivää ennen
Raasta punajuuret 
Sekoita noin 1/2-1 dl vehnäjauhoja  punajuurten joukoon
sekoita myös 1-2 dl korppujauhoja
2 kanamunaa
1 rasia tuorejuusto naturell
1 kasvisliemikuutio lämmitä vedessä ( ei paljon)
sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta maun mukaan
Itse olen käyttänyt suolaa,mustapippuria ja paprika maustetta.
Paista...
-Bon Apetit-
Kram:Nina
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar